Sült krumpli japán módra

Igen, igen… meg lehet bolondítani a vasárnapi ebédet, ha már unjuk, hogy a húsleves és rántott hús kombó mellé mindig ugyanaz a köret jár.

A titok, a furikake .
Látom a villogó kérdőjelet a fejetek felett, hogy mi is ez a furi szó és vajon mit takarhat?

Nem titkolom, hogy ez nem az az étel lesz, aminek az alapanyagait egy átlagos magyar háziasszony csak úgy lekap a kamra polcáról.
Viszont azok, akik egy kicsit is szeretnek kísérletezni, azok számára már biztosan lesznek ismert fűszerek stb… Mindenki másnak pedig csak ajánlani tudom ezen alapanyagokat, hiszen hihetetlenül sokszínűen fel lehet vele dobni ételeinket. Úgyhogy hajrá, kezdjük az elején.

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:
2 db nori lap ( az a zöld algalap, amibe a sushit is szokták tekerni )
6 teáskanál  fokhagyma granulátum
2 teáskanál  chili pehely
3 teáskanál  fehérszezámmag
1 teáskanál  fehérszezámmag

Kezdjük a fűszerkeverék elkészítésével. Tedd a darabokra tört nori lapokat, a fokhagymát és chilipaprikát egy darálóba, mixerbe ( kinek mi van otthon ) és addig daráld őket együtt, amíg egynemű keveréket kapunk . Tedd át egy tálba, és add hozzá a fehér és fekete szezámmagot. Keverd össze és tedd félre.

A sült szalmakrumplihoz:
1 kg  burgonya ( válasszunk sütéshez megfelelő fajtát)
kb. 1,5 l olaj a sütéshez

A sült krumpli készítéséhez vékonyan szeleteld fel a burgonyát, majd vágd őket újabb vékony csíkokra. Menőbb konyhákban már erre biztosan vannak célszerszámok, de hidd el, a késsel is megoldható ez a művelet.  Tedd őket egy tál vízbe, majd csavard be nedves törlőkendőbe, hogy ne barnuljanak meg.

Süsd aranybarnára a burgonyát az olajban, majd csepegtesd le róla a felesleges zsiradékot. Erre kiválóan alkalmas egy papírtörlő. Ezután ők is várakoznak picit.

A szószhoz:
2 teáskanál  méz
1 teáskanál  halszósz
1 teáskanál  osztrigaszósz

A szósz elkészítése a legegyszerűbb. A fenti három alapanyagot egyszerűen csak keverd össze.

Jöhet a tálalás.
Egy nagy tálban keverd össze alaposan előbb a sült krumplit a szósszal, hogy mindenhová jusson. Majd nemes eleganciával szórd rá a fűszert is.
Kész is.

Higgyétek el, nagyon finom, megéri kipróbálni.

Itadakimasu – Jó étvágyat!

Inspiráció: Nadiya Hussein konyhája